Industriële houten lampen

Houten lampen zijn heel uniek. De industriële stijl is ook heel apart. Combineer deze twee met mekaar en je hebt een super leuke en aparte lamp. Waar komen deze industriële lampen vandaan, en wat maakt ze zo uniek? Oorspronkelijk komen industriële lampen uit leegstaande fabrieken, hospitalen en andere verlaten gebouwen. Ze werden gerecupereerd, al dan niet een beetje opgelapt en ze vonden hun weg naar onze huiskamers.

De houten lampen zijn daarin een aparte groep. Het hout bij industriële lampen wordt vooral gebruikt voor de staander: bij vloerlampen of tafellampen bijvoorbeeld. Hout wordt hier minder gebruikt voor de lampenkap zelf zoals je dat ziet bij andere houten lampen. De lampenkappen zijn vooral gemaakt uit stof. Een enkele keer zie je ook wel een houten wijnvaatje of een andere opengewerkte constructie als lampenkap. Voor de staanders kan alles en nog wat dienen: naast de gekende driepoot die afkomstig is uit de filmwereld, vind je als staanders ook nog plankjes op mekaar gestapeld, half verweerde balken of één of ander voorwerp dat gevonden werd in een oude opslagplaats. Misschien ben jij wel handig genoeg om zelf een dergelijke lamp in mekaar te steken? Laat je fantasie werken en ontwerp eens zelf je lamp, waarom niet? Ook met afval van steigerhout bijvoorbeeld kan je leuke creaties maken. Zolang het maar stoer en degelijk oogt, zit je goed.

Industriële houten lampen passen in een groot en ruim interieur. In lofts en grote leefruimtes komen ze nog altijd super goed tot hun recht. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook kleinere versies van deze lampen. Op die manier kan je ze eigenlijk overal plaatsen. Onze interieurs neigen meer en meer naar eenvoud, degelijkheid, duurzaamheid en gezelligheid. We zoeken rust na een stressvolle dag. We willen thuiskomen en cocoonen. Daarin vervullen de industriële houten lampen zeker hun taak. Ze zijn aandachtstrekkers en toch niet storend. Ze staan voor wat ze zijn maar anderzijds laten ze de rest van het interieur ook zijn eigen karakter bewaren. Als ik dergelijke industriële lampen zie hangen, voel ik als het ware de stilte die vergeten gebouwen kunnen uitstralen.

Een heel specifieke eigenschap van deze lampen is dat ze ontworpen zijn om vooral één plaats te verlichten: de werkvloer en de werktafel. Dat maakt dat ze in onze huiskamers een gedempt licht brengen. Dergelijke industriële houten lampen zullen nooit rechtstreeks in de ogen schijnen maar zullen toch genoeg licht geven daar waar jij het wil. Hierdoor kan je ook gericht en overdacht de sfeer creëren die jij wil. Zacht en gezellig in de leefruimte of wat feller licht in de hobbykamer: dit kunnen industriële houten lampen jou brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

July 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031