5 handige tips om energie te besparen op verlichting

Wist jij dat ongeveer 15 procent van het energieverbruik in huis opgaat aan verlichting? Je kunt dus gemakkelijk besparen op de energierekening door zuinig om te gaan met verlichting. Hoe? Wij geven je 5 handige tips.

1. Maak gebruik van daglicht

Daglicht is gratis. Zonde dus om hier niet optimaal gebruik van te maken. Door je muren en plafonds in een lichte kleur te verven, weerkaatst het daglicht. Ook kun je spiegels gebruiken om licht te weerkaatsen. Een extra voordeel: hierdoor lijkt je woning direct een stuk ruimer.

2. Zet lampen uit in ruimtes waar je niet bent

Als er niemand meer in een ruimte is, hoeft de verlichting natuurlijk niet aan te staan. Het klinkt heel simpel, maar toch vergeten veel mensen lampen uit te doen. Bovendien is het als het buiten licht is ook niet altijd goed te zien of er nog lampen aanstaan. Voor je het weet staat de verlichting de hele dag aan, terwijl jij er helemaal niet bent. Check dus voor je weggaat altijd even of ze wel uitstaan.

3. Let bij aankoop op het energielabel

Ga je een nieuwe lamp kopen, of wil je graag oude lampen vervangen? Let dan bij de aankoop op het energielabel van de lamp. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een lamp is. Je kunt het best gaan voor een lamp met het label A++, dit is het zuinigste label. Dit zijn meestal TL-, spaar-, of ledlampen. Het vervangen van minder zuinige lampen – zoals hallogeen en gloeilampen – kan zo 75% schelen in het stroomverbruik van de verlichting.

4. Gebruik dimmers

Met een dimmer kun je de lichtintensiteit van je lamp aanpassen. Dit creëert sfeer in huis en bespaart ook nog eens energie. Hoe zit dit? Eigenlijk is het heel simpel. Doordat de intensiteit van het licht lager is, wordt er ook minder stroom verbruikt. Dit scheelt op de energierekening én de lampen gaan langer mee.

5. Buitenverlichting op zonne-energie

Lampjes in de tuin zijn erg gezellig en sfeervol. Door te kiezen voor buitenverlichting op zonne-energie, kost dit je niks meer na de aankoop. Deze lampen wekken zelf hun eigen energie op door zonlicht. Dit betekent niet dat ze alleen kunnen branden als de zon schijnt. Door het zonlicht wordt de batterij overdag opgeladen, zodat de lamp in de avond voor gezelligheid kan zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

May 2020
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031